• #Convective Forecast
  • #Extreem weer
  • #Nieuws België
  • #Nieuws Nederland

StormPlatform lanceert nieuwe weerwebsite

Door Michel Brands | 19 May, 2022

Nieuwe website StormPlatform

De Bilt, donderdag 19 mei 2022

StormPlatform heeft vandaag zijn nieuwe extreem weer website gelanceerd! Dit met een nieuw logo, met een nieuwe huisstijl, met een opgefriste radarmap, met nieuwe hoge resolutie modelkaarten, met observatiekaartjes van Nederland en België (nieuw) en met een veel handigere indeling van de website, zowel op de desktop als op mobiele toestellen.

StormPlatform werd ruim zeven jaar geleden (op 23 maart 2022) opgericht door stormchasers uit Nederland en België. Onze opzet was om collega-stormchasers en andere extreem weerliefhebbers betere meteoproducten aan te bieden dan destijds in NL en BE werden aangeboden en dat die zouden aansluiten op hun behoeften, om veiliger te kunnen stormchasen vooral. We bouwden binnen vijf maanden een compleet nieuwe website met onder andere een eigen ‘buienradar’, weermodelkaarten en met zelfontwikkeld systeem voor het maken van Convective Forecasts en het uitvaardigen van Watches en Warnings.

Hoge resolutie radarbeelden

We vervaardigen vanaf eind 2020 ook zelf hoge resolutie radarbeelden van de Nederlandse radars van Den Helder en Herwijnen (vervanger van De Bilt). Dit doen wij met behulp van software van onze Duitse partner GAMIC.

Met die hoge resolutie radarbeelden kan een geoefend oog snel verdachte kenmerken of structuren signaleren als een extreem hoge neerslag intensiteit, een ‘hook echo’, ‘bow-echoes’, Shelf Clouds, windstootfronten en diversen. Op basis van die actuele radarbeelden schatten wij tevens in of het nodig is om een voorwaarschuwing (Watch) of waarschuwing (Warning) voor extreem weer te geven.

Met dank aan bliksemdata van onze partner BLIDS kan je tevens zien waar de hoogste intensiteit van bliksem zit, een goede indicator waar de zwaarste en actiefste kernen zich in buien of koufronten bevinden.

Actuele(re) en gedetailleerde(re) radarbeelden

Van de onderste scan van de radars van Den Helder en Herwijnen (reflectivity met een scanhoek van 0.3 graden) worden overigens twee scans per vijf minuten aangeleverd en die worden zo ook door de software verwerkt. De tijd van het laatst beschikbare radarbeeld van reflectivity 0.3 is eens per vijf minuten daarom ongeveer 2.30 minuten actueler dan reguliere radarbeelden.

Voor het tijdig signaleren van bijvoorbeeld grote hagel, windstotenfronten of tornado’s op basis van radarbeelden is zo’n gedetailleerde en ‘snelle’ radar erg nuttig, zo niet onontbeerlijk.

Duitse radars

We hebben begin dit jaar de radars van het Duitse waddeneiland Borkum, van Essen en van Neuheilenbach aan onze radarmap toegevoegd voor een betere dekking in het oosten van de Benelux (en voor als stormchasers over de grens gaan stormchasen). De radarimages van Duitsland worden nu nog om de vijf minuten aangeleverd.

In de laatste drie jaar hebben we met behulp van de bliksemdata van BLIDS tevens in eigen beheer een bliksem detectie app ontwikkeld genaamd Strike Detective. De eerste Android-versie zag in augustus van 2021 het levenslicht. We werken inmiddels hard aan een iOS-versie en we zijn tevens bezig om de app verder uit te breiden en te verbeteren. Zie voor meer tekst en uitleg gaarna hieronder de trailer van Strike Detective.

Ter ere van onze nieuwe website hebben we onze afdeling met weermodellen onlangs uitgebreid met drie nieuwe weermodellen (HARMONIE-AROME, ICON-EU en AROME HD) en we hebben de kaarten tevens een nieuw formaat en een nieuwe look gegeven. Deze modelkaarten zijn speciaal ontwikkeld voor de Benelux.

De belangrijkste ontwikkeling voor het voortbestaan van StormPlatform is de samenwerking met het naburige IT-bedrijf GetInteractive uit Nieuwegein sinds de zomer van 2020. GetInteractive zorgt dat de technische processen op de achtergrond van de website soepel verlopen en heeft samen met StormPlatform gewerkt aan het bouwen van de nieuwe website, inclusief een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. We hebben vooral aandacht besteedt de functionaliteit van de website. Op mobiele telefoons, tablets en laptops is de website nu ook eenvoudig te bedienen.

Binnenkort ook observatiekaarten van België

De observatiekaarten van Nederland, die op de website sinds april 2020 beschikbaar zijn, worden eerdaags aangevuld met die van België (in progress). Om de tien minuten worden die waarnemingen van officiële weerstations van het het Nederlandse KNMI en die van verschillende professionele weerstations uit België (bron: meteoactueel.be) ververst.

Nieuwe website, een nieuw begin

De nieuwe website markeert voor StormPlatform het einde van ruim zeven jaar van hoogtepunten, dieptepunten, hard werken, mooie ontwikkelingen, grote teleurstellingen, veel leren, vaak vallen en telkens weer opstaan. Deze website is hopelijk tevens het begin van een periode waarin wij onze volgers in toenemende mate kunnen gaan informeren over extreem weer in de Lage Landen, op welke manier dan ook.

Deze nieuwe website van StormPlatform is overigens nog een soort van bèta-versie, die we de komende dagen, weken, maanden en jaren nog verder willen gaan optimaliseren en willen gaan uitbreiden. Deze dag voelt voor ons in elk geval als een nieuw begin.

Stay save!

Michel Brands

StormPlatform